Marosszéki-Mezőség (2011)

5 000 Ft

Maros megye változatos természeti formáinak része a történeti Marosszék, melynek öt kistáját előzőleg megjelent albumainkban már bemutattuk. Íme, itt a 6. kistáj, a Székely-Mezőség, a hajdani  Székelyföldhöz, és azon belül Marosszékhez tartozó, többségében magyarok által lakott terület. Lankás  domboldalak, széles hegyhátak  jellemzőek a tájra,  több szakadékos, meredek lejtővel. Egykor erdőkkel  borított terület  volt, de az erdők jelentős részét kiirtották, s szántóként vagy legelőként használják. Ezt jelzi a tájegység településeinek nevében a gyakori Mező előtag.

 

Kategória:

Leírás

Sokan aggódtak – aggódnak a Mezőségért, a földrajzi tájért, a suvadásos dombokért, a fogyatkozó tavakért, a „Holt-tengerért”, a sártengerért, a gondtengerért:  a  tájegység népeiért. Messzire elhangzott Makkai Sándor jajkiáltása, Sütő András gyönyörű vallomása a szegény, de kedves vidékért. Kövesdi Kis Ferenc – aki oly sokszor elmerült a sárban gyűjtőmunkája  közben – „riadóra” szólaltatta  meg a harangot. A megmaradás hitének ébrentartása volt Wass Albert írásainak célja is.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Marosszéki-Mezőség (2011)” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .