Wass Albert szülőföldje – Mezőség, Tóvidék

Tartalom

  1. A “Holt-tenger” világa (aktuális oldal)
  2. Wass Albert Mezősége

 

A “Holt-tenger” világa

Mielőtt Áprily Lajos csodavilágának bemutatását folytatjuk, a 112 éve született és 22 éve halott Wass Albertre emlékezünk a a szülőföldjéről szóló honismereti fotóalbummal.

„… És ez a vidék nekünk mégis szép. Furcsa ez, és idegen előtt érthetetlen. De, aki sokat van itt, az megérzi hamar: valami van nálunk a levegőben, valami van a dombok hajlásában, ahogy puhán és szelíden egymásra borulnak a láthatár alján, a völgyekben, ahogy szélesen és barátságosan elénk tárják őszinteségüket. A tavainkban van valami titokzatos, mikor az alkonyodás táján ezüstös párát lehelnek, s a nádasok susogásában ezer kis moccanás vegyül, mikor suhogva kelnek szárnyra a vadrucák, s fent magasan, a gyöngyszínű ég páráiba veszve egymást kereső gémek szólanak. Mikor a bölömbika szavára megmozdulnak a békák, zagyva lármával, mint egy roppant zenekar, s a brekegésük mindent átfogó zsongássá nő. Van valami furcsa, megnyugtató varázsa annak, ahogy a dombokról visszatűz a nap-fény, ahogy a csend ezer kis megszokott zajból összetevődik, amikor sátés rétjeinken szólnak a békák, mezőinken cirpelnek a tücskök, egy-egy marha elbődül valahol, távoli tanyán ugat egy kutya, s messziről jövő, messzire menő országúton porfelhőt kavar egy áthaladó gépkocsi…” (Wass Albert: Udvarház a dombon, részlet)

Tóvidék, az egyetlen megmaradt Wass-kúriával
A Tóvidék, az egyetlen megmaradt Wass-kúriával

A Wass Albert egykori életterét bemutató honismereti fotóalbumot ajánljuk, miközben gazdag életére és tragikus halálára gondolunk.

A kötet a Mezőségre kalauzolja el olvasóit. A Tóvidék maradék magyarsága és dimbes-dombos tájai mellett az itt született Wass Albertet, Sütő Andrást, valamint Makkai Sándort, gróf Bánffy Miklóst, Kemény Zsigmondot és az értékmentő Kallós Zoltánt is bemutatjuk.

Erdély – Mezőség – A Holt-tenger tükrében
Erdély – Mezőség – A Holt-tenger tükrében
mezoseg-tovidek-hat
A Holt-tenger tükrében, hátsó borító

“A szerzőket mélyen megihlette – talán elvarázsolta – a Tóvidék dimbes-dombos, tavakkal, erdőkkel tarkított világa. Honismereti fotóalbumukkal idecsalogatják a Kárpát-medencében és a nagyvilágban szétszórt magyarságot, hogy a szórványban még fellelhető, kis létszámú nemzet feleikkel ismerkedhessenek – legalább e könyv lapjain.” (Kató Béla, református püspök, a könyv ajánlásának írója.)

Kapcsolódó fotóalbumunk: Mezőség – A Holt-tenger tükrében

Folytatás.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .