Erdély – Kemény János – A marosvécsi mecénás 1.

Tartalom

  1. Erdélyi találkozások: természettel, emberekkel emlékekkel. Báró Kemény János édesapjával. (aktuális oldal)
  2. Erdélyi találkozások: természettel, emberekkel emlékekkel. – Báró Kemény János
  3. Kemény János, az Erdélyből Amerikába száműzött fia
  4. Kemény János, a marosvécsi Kemény-várkastély örököse

 

Kezdjük erdélyi emlékekkel!

Báró Kemény János, a marosvécsi mecénás alapította meg az Erdélyi Helikont. De vajon tudjuk-e, ki volt ez a nagyszerű ember? Kedves alakja, irodalom és színházpártoló tevékenysége egyedülálló a magyar irodalomtörténetben.

A Kemény-várkastély parkja
A Kemény-várkastély parkja

Hosszú-hosszú legenda övezi életének alakulását, de a legnagyobb titok: milyen körülmények vezettek oda, hogy ez a bámulatos természetű magyar ember  az amerikai Pittsburghben lássa meg a napvilágot.

Apja, Kemény István, érthetetlen módon, fiatalon összetűzött családjával, mindenét elvesztve vagyon nélkül kivándorolt Amerikába, ahol kétkezi munkától a hivatalnokságig mindenbe belekóstolt.

A róla szóló legenda szerint katonai parancsnoka (aki nem mellesleg egy jómódú herceg volt), megkérte, írja alá váltóját. Az illető nagyon gazdag volt, no, meg ráadásul a felettese, így gondolkodás nélkül adta aláírását. Ám a parancsnok nyomtalanul eltűnt, így őrá hárult a váltó kifizetése. A kétségbeesett fiatal huszárhadnagy a gazdag marosvécsi rokonokhoz fordult segítségért. Báró Kemény Kálmán, a nagybácsi, a vécsi vár akkori tulajdonosa, hajlandónak mutatkozott segíteni, de csak felesége, Pólika néni (Bánffy Polixéna) által kikötött szigorú feltételek mellett: a fiatalembernek el kellett hagynia hazáját,  ki kellett vándorolnia Amerikába.

Így lett Kemény János édesapjából „száműzött”, pontosabban New York-i dokkmunkás, vendéglői mosogatólegény, szállodai liftkezelő.

További részletek az Erdély – Kemény János – A marosvécsi mecénás – Az Erdélyi Helikon alapítója c. irodalmi fotóalbumban.

Folytatása következik…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .