Szováta és vidéke (2006)

5 000 Ft

Honismereti fotóalbumunk képei és szövege a Kis-Küküllő forrásvidékét, valamint Maros megye legkeletibb tájegységét: Szováta vidékét mutatja be.

Szelíd erdős gerincek, fenyvesekbe öltözött havasok ölelésében húzódik végig a Kis-Küküllő vidéke, a patakok, erek szabdalta Sóvidék érintésével, melynek része Szováta és környéke.

Kategória:

Leírás

A Kis-Küküllő a Görgényi-havasokban, a Mező-havas keleti oldalában ered, Parajd felett, a Bucsin-hágón keresztül vezető út mentén. A Kis-Küküllő forrásvidéke az 1287 m magas Bucsin-tetőről barangolható be, ahol tiszta vizű hegyi patakok, télen káprázatos hóviszonyok, nyáron kitűnő turistautak várják a kirándulókat. Innen indulhatunk az 1777 m magas Mező-havas Székely-patak által lecsapolt s mégis épen maradt vulkáni kalderájának csodálatára. Izgalmas lehetőséget nyújt az 1231 m magas Kisbükk és az 1449 méteres Hegyeskő között kialakult nyeregben a Parajdot és Gyergyót összekötő egykori Sóút megtekintése. A Bucsin-tetőn túl pompás fenyőerdők kíséretében ereszkedhetünk le a Gyergyói-medencébe.

A Kis-Küküllő forrásvidékének leírását a Sóvidék jellemzése követi, melynek része a vidék településeinek földrajzi bemutatása is. Így kerül sor Parajd, Szováta, Sóvárad, valamint a kisebb tanyák, nyári szállások, majorok megjelenítésére képekben és szövegben egyaránt. Szólunk Maros megye történelmén túl a történeti Maroszék kialakulásáról, a Székely-Sóvidék fejlődéséről, történelmi eseményeiről.

A Székely-Sóvidék két megye – Maros és Hargita – határán fekvő, azokat összekötő, a só kitermelésének történetéhez kapcsolódó tájegység, megkülönböztethető Hargita megyei része, mely Parajdi-Sóvidék, valamint a Maros megye területére eső Szovátai-Sóvidék.

A kistáj életében fontos szerepet tölt be Parajd, híres sóbányájával, melynek mind a múltban, mind a jelenben kiemelkedő jelentősége volt a helyi lakosság életében is, és az ide látogatók gyógyulásának biztosításában is. Parajd sóhegye a vidék lakosságának „kenyere”.

A Sóvidék legjelentősebb települése Szováta. A város történeti kialakulása, fejlődése, a csodálatos Medve-tó léte a fürdőteleppé válásban igen nagy jelentőséggel bír.

A táj természeti szépsége, titokzatos mondavilága, a lakosság gazdag, élő hagyományokat követő életmódja különlegessé teszi a vidéket.

Szerepelnek kiemelkedő személyiségek, akik szorosan kötődtek a tájhoz a múltban: Szovátán született 1606-ban Erdély nagy püspöke, Domokos (Kázmér) Mihály. Áprily Lajos költő egykor Parajd vidékén gyerekeskedett, felnőtt korában is szívesen látogatta a Kis-Küküllő völgyét, számos verse emlékezik meg az itt töltött szép időkről.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Szováta és vidéke (2006)” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..