Akció!

Kárpátok koronája II-V. – díszkötés

40 000 Ft 24 000 Ft

A 4 kötetes Kárpátok koronája díszkötésben, kiadói áron kapható.
A kötetek ára egyenként 6 500 Ft.

  1. Déli-Kárpátok 1. – Ez a kötet teljesen elfogyott.
  2. Déli-Kárpátok 2. – Ez a kötet már csak a Díszkötésben kapható
  3. Keleti-Kárpátok 1.
  4. Keleti-Kárpátok 2.
Kategóriák: ,

Leírás

Déli-Kárpátok 2.

A 2. kötetet a főként kristályos palából felépülő Szebeni-havasok bemutatásával kezdjük, mely a Királyföld déli határvidékén, a Páring-, a Lotru- és a Kudzsiri-havasok között állja az idők viharait. A több mint 2200 méteres csúcsaival délről zárja a Szebeni-medencét, amely először a székely határőrök, majd a II. Géza által telepített szászok földje volt.
A Szászföld csodálatos tája Erdélynek. Művészettörténete, műemlékei, hatalmas templomai, zömök vagy karcsú tornyai a gótika és a reneszánsz művészi remekei. Egykor Erdély legnagyobb szász városa – a ma is impozáns – Nagyszeben volt. A fenti látványosságok sorát a Kárpátok legnagyobb tömegű kristályos hegysége, a már-már legendássá vált Fogarasi-havasok bemutatásával folytatjuk, melyet nyugatról a Vöröstorony-szoros határol az Olt folyóval. Fotóalbumunkat a területileg kisebb kiterjedésű hegységek közé tartozó Királykő-hegységgel, a Kárpátok gyöngyszemével zárjuk.

Ez a kötet már csak a Díszkötésben kapható.

Keleti-Kárpátok 1.

A Keleti-Kárpátok 1. a Kárpát-kanyar gyönyörű világát mutatja be: a Bucsecs hegységet (Búcsúkő), a Baj-havast, a Keresztény-havast, a Nagykő-havast, a Csukás hegységet. A Bodzai-szorosnál volt Trianon előtt a magyar határ. A szoroson keresztül gyakran érte támadás Erdélyt, Magyarországot, gyakran itt vonultak át Havasalföldre a magyar seregek.
Ellátogatunk a nagy múltú szász város, Brassó egyedülálló környékére, megismerkedünk a város szép utcáival, tereivel, történelmi múltú épületeivel. A Barcaság bemutatását Predeál, Tömös és a Hétfalusi, Háromfalusi, Tízfalusi csángók múltjának és jelenének ismertetésével folytatjuk. A fotóalbum kiemelkedő teret biztosít az Egykori havasalföldi székely megye vázlatos bemutatására, mely szomorú bizonyíték arra, hogyan sorvad el a magyar élet, hogyan válik semmissé a megálmodott jövő.

Keleti-Kárpátok 2.

A Keleti-Kárpátok 2. a Kárpát-kanyart elhagyva a Keleti-Kárpátok északi területeit, gyönyörű hegységeit, szorosait mutatja be.Először a Zágont ölelő havasokat mutatjuk be, s kitérünk zágoni Mikes Kelemen hazaszerető személyiségére. Az Ojtozi-szorosnál megemlékezünk a hajdani Rákóczi-várról, az itt harcoló hős honvédekről, s hazánk egykorvolt legkeletibb településéről, a határfalut képező Sósmezőről.
Ellátogatunk a nagy múltú Kászonok vidékére, miközben a Nemere hegység legendás területeit járjuk. Történelmi határvonalunkat követve a Veresvíz határfolyó mentén az Úz völgyébe érünk. A hely ugyancsak történelmi ihletésű, győzelmek és vereségek, diadalok és bukások írták itt a történelmet. Ekkor már a Csíki-havasok gyönyörű tájain feledkezünk a természet szépségébe, s máris a Gyimesi-szoros legendákkal övezett vidékén szívjuk magunkba a történelmet. Nagy segítőnk ebben Deáky András, az egykori határvidék őre. Itt tudjuk meg, hogy a szorosban lévő Rákóczi-vár felújítását engedélyezte a hatalom, s hamarosan kezdődhetnek a munkálatok.
Folytatva útunkat, a Békás és Nagyhagymás Nemzeti Park csodáit, majd a Tarkő hegység különleges világát tárjuk fel. A Csalhó, a Tölgyesi-szoros, a Kelemen-havasok, Radnai-havasok festői tájai után bepillantást nyerünk a szomorú sorsú Bukovina népeinek múltjába, egykori falvaiba.

Bihar-hegység

A Bihar hegység tágabb értelmezés szerint magába foglalja a Bihar mellett a Vigyázó vidékét és a Királyerdőt is. Sehol nem található ennyi lenyűgöző karsztjelenség mindössze néhány kilométerre egymástól, mint itt. A szórványban élő maradék magyarság múltját és jelenét mutatjuk be: a Fekete-Körös és a Sebes-Kőrös vonzáskörébe tartozó települések történeti leírásával.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Kárpátok koronája II-V. – díszkötés” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .