Riport a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában

2019. december 2-án, a Határok nélkül c. műsorban elhangzott riport

Oláh-Gál Elvira beszélgetett a szerzőkkel a csíkszeredai könyvbemutatót követően, amely a Száz év Trianon árnyékában, valamint a Lélekkel látók című fotóalbumokról szólt:
1920. június 4-én Budapesten és országszerte megkondultak a harangok, a gyártelepek megszólaltatták szirénáikat és a borongós levegőben tovahömpölygő szomorú hanghullámok a nemzeti összeomlás fájdalmas gyászát jelentették. Aláírásra került Trianonban a békeokmány. Elszakították tőlünk a ragyogó magyar városokat: Nagyváradot, Szent László városát, a kincses Kolozsvárt, a székelyek fővárosát, Marosvásárhelyt, a Rákócziak Kassáját, a koronázó Pozsonyt, az iparkodó Temesvárt, a vértanúk városát, Aradot és a többit mind-mind. Hazátlanná tettek sok millió hű és becsületes magyar embert, és béklyókkal látták el őket. A nagyhatalmak azt hitték, hogy befejezték művüket, hogy kifosztva, kirabolva, elvérezve és megcsonkítva már csak egy papírlapot kell ránk borítaniuk szemfedőnek. A főváros és az ország némán, méltóságteljesen, de komor daccal tüntetett az erőszakos béke ellen. Egész Budapest a gyászünnep hatása alatt állt. A közlekedés tíz percre leállt, bezártak az üzletek és az iskolák. Az ország a legmélyebb nemzeti gyászba borult. Temetés volt ez, egy hatalmas, gyönyörű ország és egy büszke nemzet temetése.

A hanganyag 7 perces vágott változata meghallgatható az alábbi lejátszóban:

 

Valamint a teljes műsor a mediaklikk.hu oldalán.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .