Irodalmi fotóalbumok – Orbán Balázs (1.)

Tartalom

  1. Orbán Balázs (1.) (aktuális oldal)
  2. Orbán Balázs (2.)
  3. Orbán Balázs (3.)
  4. Orbán Balázs (4.)
  5. Orbán Balázs (5.)
  6. Orbán Balázs (6.)

 

A legnagyobb székely – Orbán Balázs (1.)

Közeledett a legnagyobb székely, Orbán Balázs születésének 180. évfordulója. Gyűjtőmunkánk során bármerre jártunk eddig is a Székelyföldön, mindenütt „Orbán Balázs segítségét” vettük igénybe. A hatkötetes „Székelyföld leírása történelmi, régészeti, természetrajzi s népismei szempontból” című munkáját rendszeresen forgattuk, s örömünkre szolgált, hogy székelyföldi ismerőseink lakásán ott található a polcokon. Úgy éreztük, hogy az a tudós, aki ennyit segítette munkánkat, megérdemli, hogy születésének 180. évfordulója alkalmából kiadjunk egy olyan albumot, amelyben csak az ő munkásságával foglalkozunk, s az ő fotóit, szövegeit elevenítjük fel. Be akartuk bizonyítani, hogy mennyire értékmentő volt, amit Orbán Balázs tett a Székelyföld leírásában. A Nagy-Küküllő és Udvarhely vidékének tanulmányozása közben igen sok anyagunk összegyűlt róla, később pedig Hajdó Pista pap bácsi volt segítségünkre – ahogy ő nevezte: a „nagy rabonbán” – bemutatásában. A marosvásárhelyi Levéltártól megkapott fotók helyszíneit felkerestük, hogy párhuzamba állíthassuk a 150 évvel ezelőtt készülteket a mai állapottal. A fotók mellé kutató munkája ihlette romantikus, honszeretettel átitatott archaikus szövegéből készítettünk válogatást. Láthatóvá tettük, hogy milyen mérhetetlen értékű volt az ő tevékenysége: lencsevégre kapott székelyföldi várak, kastélyok, falvak, templomok ma már csupán a Székelyföld leírásában láthatók, a valóságban az enyészet, a nemtörődömség, a hozzá nem értés martalékaivá váltak.

A legnagyobb székely -Orbán Balázs, könyvborító
A legnagyobb székely – Orbán Balázs, könyvborító

Fotóalbumunk célja Orbán Balázs emberi és alkotói nagyságának bemutatása volt, a Székelyföld leírásának és készített fotóinak összehasonlító méltatása. A mi tisztelgésünk a „legnagyobb székely” születésének évfordulója előtt. Nagy örömmel válogattuk az általa készített fotókat, összehasonlítva a férjem jelenben készült képeivel. Gyönyörű hasonlóságot fedeztünk fel, ugyanakkor megdöbbentő különbségeket is. Kastélyok rommá dőltek, hegyeket elhordtak, patakokat eltereltek. A fotóalbumban életének, írásainak helyszíneit mutattuk be képekkel s a képekhez fűződő leírásokkal. Ismertettük a romantikus hevületű, kalandokban bővelkedő Orbán Balázs életének fontosabb mozzanatait, a család származási legendájának rendkívül romantikus történetét, szem előtt tartva a végrendeletében ránk hagyott sorokat: „…családdal nem lévén megáldva, a magyar népet tekintem családomnak, s azt kívánom főörökösömnek tenni (…) Nemzetem iránti szeretetem az irányadó…”. A „Feledhetetlen jó anyám emlékezetének szentelve” című munkájában megírta családja történetét, ennek felhasználásával készítettük el a 2009-es falinaptárunkat, melyet szintén születésének 180. évfordulójára ajánlottunk. Következtek a könyvbemutatók, tartalmas irodalmi estek, mindaz őszi bemutatókörút, mind a kultúra napja környéki események különleges voltak. Orbán Balázsról beszélni, az ő szellemi örökségét méltatni nagyszerű lehetőség volt. Bartha Jóska Holtmarosról egy héten keresztül kísért minket magyarországi irodalmi estjeinkre, s megerősítette a jelen lévőket Orbán Balázsnak a székely nép múltjában és jelenében betöltött szerepéről. A veszprémi Polgármesteri Hivatal Kossuth termében igen felemelő volt az Orbán Balázs-est. Bartha Jóska szívmelengető bevezetője, Andrea által gyönyörűen előadott versek igazi emelkedett hangulatot biztosítottak.

Erdélyi bemutatóinkon is ismerős, Orbán Balázst értő közönséggel találkoztunk.

Orbán Balázs síremléke - Szejkefürdő
Orbán Balázs síremléke – Szejkefürdő

Kapcsolódó fotóalbum: A legnagyobb székely – Orbán Balázs

Folytatjuk…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .