Irodalmi fotóalbumok 1. – Wass Albert havasai

Erdély – Kelemen, Görgény – Wass Albert havasai

Irodalmi fotóalbumaink sorát a nagy sikerű Tél a havason című, antológiaszerű albumunkkal nyitottuk meg, melyben egy költői képet egy hangulatban és témában azonos képköltemény kísért.

Hamar elfogyott a kötet, ezért egy újabb Tél a havason című kötettel jelentkeztünk, melyet Ősz a havason címmel egy ismét irodalmi fotóalbum követett.

A könyvek sikerein felbuzdulva döntöttük el, hogy a honismereti fotóalbumok sorát az adott tájegység híres szülötteiről szóló irodalmi fotóalbummal bővítjük.

Így került sor Wass Albert világát bemutató könyvünk elkészítésére.

Marosvécsi kastélypark - Wass Albert síremléke
Könyvborító – Marosvécsi kastélypark – Wass Albert síremléke

A reprezentatív képes album 2007. karácsonyára jelent meg.

A költő születésének 100. évfordulója előtt tisztelgő kötet Wass Albert írásainak helyszíneit mutatja be.

Az album földrajzi-történelmi bevezetőt tartalmaz, ismerteti a Kelemen- és Görgényi-havasok fekvését, legendás hegycsúcsait, fennsíkjait, különleges szikla-alakzatait, az őket elválasztó Maros folyó völgyét,  festői szorosát, falvait, valamint a múlt emlékeit. Bemutatja a tájegység szerelmesének, Wass Albertnek a tevékenységét, említést tesz fontosabb regényeiről, azok helyszíneiről. Térképek, képaláírások és Wass Albert írásaiból vett idézetek segítenek az eligazodásban.

Az Ajánlást Wass Albert fia, Wass András (Endre) írta:

Isten előtt imádságra boruló székely lelkével végigtapogatja az Istenszékét, azt a „Babás” helyet, amely a vészterhes időkben menedéket nyújtott a vidék lakosságának. Megmászni az 1381 m magas hegyet fáradságos ugyan, de megéri, hogy aztán ott fenn a szívedben lakozó Istenhez még közelebb lehess. Táltosok lakóhelye volt valamikor… talán most is az, mert az ott eltöltött idő után, ha lejössz a völgybe, másképpen látod értelmét a mindennapi létküzdelmednek a mindennapi kenyérért. A magasból nyugatra tekintve látod a békésen folydogáló Marost, mely a Görgényi- és Kelemen-havasok szorításából kitörve életet ad Szegedig, a völgyben meglapuló városok és falvak népeinek. E vidék hasznosságát már felismerték a rómaiak, akik felépítették castrumaikat, majd honfoglaló őseink, kik a római alapokra várakat, városokat építettek. Marosfelfaluban kolostor, Marosvécsen vár, ahol Verbőczy István Tripartitumának egyik könyve születik. Trianon után az erdélyi magyarság megmentéséért báró Kemény János, Kós Károly, a helikoni költők és írók életre parancsolják a megdermedt lelkeket. Dsida itt, Marosvécsen olvassa fel első alkalommal Psalmus Hungaricusát, míg a szomszédból, a Leányvár kastélyának fényéből Fráter Lóránd és Béla zenekölteményeikkel vidámítják a megbúsult szívű magyarokat. A Maros bal partján, Holtmaroson az Éltetők vigyáztak, a „Havasok királyai” (Wass Albert nevesítése). Magyaró régi templomának építészeti stílusa szász településre vallanak, délre Fickó, hol nem félnek a gyermekáldástól. Oroszfaluban Mária Terézia elrománosodott ruténjai imádkoznak görög-katolikus hitvallás szerint. Az Istenszékéről valakinek vigyázó tekintete őrzi a völgyi életet. Közben lábai alatt az Ursu-patakában kézzel fogja Wass Albert Funtineli boszorkánya az ezüst színű pisztrángokat, szemben a szászpadon, a holtmarosi dombokon, elfelé a Maros-völgyén őrködik a lehazudott történelem. Az Árpád-vonal szétrombolt bunkermaradványai tanúskodnak arról, hogy nem adták fel könnyen a székely-határvadászok a haza védelmében.

Kelemen-havasok, Istenszéke és Wass Albert, akinek hamvait kívánsága szerint mi, a gyermekei szétszórtuk a csúcsról, a Teremtő tenyerébe rejtve csillagporrá változtatta azokat, hogy befedjék Erdély gondterhelt homlokát.

Mindezeket látni lehet Lőwey Lilla megható szövegén és Váradi Péter Pál csodálatos fényképein. Látni és szívvel érezni ezen fotóalbum üzenetét: a hazaérkezés, a megpihenés örömujjongását, mert VALAKI hazaérkezett, hogy itthon lehessen! Itthon lehessünk mi, mindannyian! (Dr. gr. Czegei Wass András)

 Holtmaros, 2007. július 28.

Wass Albert-emléklapok, 2018
Wass Albert-emléklapok, 2018

Folytatjuk…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .