Erdélyi történetek – Úz-völgye 2.

Napjaink történelme – Úz-völgy – megemlékezés, 2019. augusztus 26.

A-megemlékező-tömeg
A megemlékező tömeg

Többezren érkeztek az Úz-völgyi temetőbe a hétfő délutánra szervezett soron lévő megemlékező ünnepségre. Az eseményen a 2. világháború Úz-völgyi csatájának 75. évfordulójára emlékeztek. A megemlékezés egyik meghívott szónoka Böjte Csaba ferences szerzetes volt, aki a romániai többség és a magyar kisebbség közötti megbékélés, összefogás együttműködés szükségességére építette beszédét. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője szerint a románoknak és a magyaroknak nem olyan „apró-cseprő” dolgokon kellene összekapniuk, mint az Úz-völgyi katonai temető ügye, vagy azon, hogy Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói látogatása során a hatóságok cenzúrázták a szentatya miseruháján magyar feliratot.

 3-Csaba-testvér-intelmei

Böjte Csaba szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke szól a hallgatósághoz

„…Azt kellene elérni, hogy a törvények egyformán vonatkozzanak románokra és magyarokra ebben az országban…” mondta a megemlékezésen a ferences szerzetes, majd így folytatta:

„… Mert ha ennek az országnak jó a mi munkánk és verejtékes pénzünk, amit adóként befizetünk, akkor legyen jó a zászlónk is, a himnuszunk is, a nyelvünk is. A törvények mindenkire egyformán legyenek érvényesek.”

 A koszorúzás
A koszorúzás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .