Erdélyi történetek – Úz-völgye 1.

Napjaink történelme – Úz-völgyi atrocitások, 2019. június 6

Az I. és II. világháborús magyar temető körül az utóbbi évtizedek legsúlyosabb etnikai incidense alakult ki. A Székelyföld határán lévő temetőben és a közeli településeken is több demonstráció zajlott az utóbbi hónapokban. 2019. június 6-án székelyföldi civilek és közszereplők élőláncot vontak az úz-völgyi első világháborús katonatemető köré, ahol mostanáig öt magyar, egy német és egy osztrák parcella volt, ám a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki.

Az-erőszakosan-elhelyezett-román-betonkeresztek.jpg
Az erőszakosan elhelyezett román betonkeresztek

A magyar hősi halottak sírhalmai fölé román betonkereszteket emeltek, a magyar katonák nevét jelző fakeresztek egy részét eltüntették. Román csoportok érkeztek a hősök napja alkalmából a temetőhöz. Helyszíni beszámolók szerint szélsőséges románok a csendőrökkel és a békés magyar tüntetőkkel dulakodtak, majd a székelykaput áttörve felavatták az emlékművet és parcellát.

Úz-völgyi székely kapu
Románok által megrongált székely kapu – Úz-völgy, 2019. június 6.

Az agresszív tömeg elfoglalta a temetőt, s az elesett magyar katonák mogyorófa keresztjeinek megsemmisítése után azt üvöltözték, hogy „ki a magyarokkal az országból.”

Egymással-szemben-a-temetőt-védők-és-a-támadók
Egymással szemben a temetőt védő székelyek és a román támadók
-A-felavatott-román-emlékmű.j
A felavatott román emlékmű

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .