Erdély – Kemény János – A marosvécsi mecénás 2.

Tartalom

  1. Transylvania – Erdélyi találkozások: természettel, emberekkel emlékekkel. Báró Kemény János édesapjával.
  2. Erdélyi találkozások: természettel, emberekkel emlékekkel. – Báró Kemény János (aktuális oldal)
  3. Kemény János, az Erdélyből Amerikába száműzött fia
  4. Kemény János, a marosvécsi Kemény-várkastély örököse

 

Kemény János, a száműzött fia

Az 1. részben megtudhattuk, hogyan lett Kemény János édesapjából „száműzött”, pontosabban New York-i dokkmunkás, vendéglői mosogatólegény, szállodai liftkezelő.

Íme, itt a folytatás: 2. rész

Kemény István (báró) színházrajongó lévén, megismerkedett a szépséges színésznővel, Ida Mitchellel, akivel szerelmi házasságot kötött. Feleségének az első házasságából már volt egy gyermeke, Freddi, s hamarosan megérkezett Gizella és Berenice, kettejük harmonikus életének gyümölcsei.  Boldogságuk azonban nem tarthatott sokáig. A kis János megszületésekor édesapja már nagy beteg volt, a sok igazságtalanság, a megpróbáltatások sorozata, a felelősség, az állandó nyomás aláásta egészségét.

Halála után özvegye, Ida Mitchel gyermekeivel, Gizellával, Berenicével, Jánossal és az első házasságából született nagyobbacska fiával, Freddel, barátai tanácsára (hogy a négy gyermek megélhetését biztosítani tudja), Erdélybe emigrált.

Kemény János atyai nagyapjához, báró Kemény Ödönhöz költöztek, aki szívesen és nagy örömmel fogadta fiának, Istvánnak a családját az alsójárai kúriába. A kis János ekkor alig egyéves volt. Gyermekkorát nagyapjánál, Alsójárán töltötte, igazi szép gyermekkor volt az övé.

 

Alsójárai kúria, Kemény János gyermekkorának egyik helyszíne
Alsójárai kúria, Kemény János gyermekkorának egyik helyszíne

Báró Kemény János önéletírásában így írt édesapjáról: „… Apámra nem emlékeztem, nem emlékezhettem. Egyszerűen tudomásul vettem, hogy volt, és tudomásul vettem azt is, hogy sok megpróbáltatáson ment keresztül. Őszintén sajnáltam, és felháborodva hallottam, hogy mennyi igazságtalanság érte őt. Tudtam, hogy nem érdemelte meg mostoha sorsát”.

 

További részletek az Erdély – Kemény János – A marosvécsi mecénás – Az Erdélyi Helikon alapítója c. irodalmi fotóalbumban.

Folytatása következik >>

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .