Visszatekintő – Erdélyalbum – Erdély – Siebenbürgen – Transylvania

A 3 nyelvű Erdély-könyv

A történet…

Székelyföldi gyűjtőmunkáink közben nagy fába vágtuk a fejszénket. Barátaink, olvasóink biztatására a varázslatos Erdély minden táját beutaztuk, hogy feltérképezzük az egykor elcsatolt 16 erdélyi vármegye minden települését, különös tekintettel a megyeközpontokra, valamint a különleges értékeket felmutató településekre. Szinte mindig úton voltunk, úton-útfélén. Gyönyörű élményeket éltünk meg, csodás tájakon jártunk. A Máramarosi-havasok különösen szép világa, a Gutin-hágó derékig érő hóval borított félelmetes útja, a Radnai-havasok szemkápráztató csúcsai, a különleges építmények mind-mind elvarázsoltak bennünket.

Máramarosi-havasok
Máramarosi-havasok

Élmények sokasága várt mindenütt, bárhol is jártunk Erdély földjén. Istenem, milyen gyönyörű is a magyarság élettere! Isten valóban jutalmazta, s mind a mai napig jutalmazza az itt élőket, csodaszép élőhelyet biztosítva számukra. Szilágy megye, Szatmár megye, Dés és környéke, Bihar gyönyörű hegyei, Szent László csodálatos városa, mely az én páromnak is életet adott, a Jád-völgye, ahol legszebb gyermekkori nyarait töltötte családjával. Kalotaszeg mesébe illő népművészete, kedves, vendégszerető népe mind-mind egyedi élményeket nyújtott.

Máramarossziget - református templom
Máramarossziget – református templom

Hihetetlen mennyiségű ismerethalmazzal bővült tudásunk, rengeteg szép fotó készült Erdély-járásaink során. Milyen nagyszerű volt felfedezni a kincses Kolozsvárt, bejárni a Házsongárd igaz magyaroknak nyugalmat biztosító sírhelyeit! Arad, Temes, Hunyad, Krassó-Szörény, Beszterce-Naszód, Fehér, Szeben, Brassó megye elképesztő értékeket rejt, nem beszélve a már felkutatott székelyföldi gyűjtésekről. Szovátáról először is, ahol az életet kaptam, a csodaszámba tartozó Medve-tóval, a környék patinás villáival.

Szent László csodálatos városa, Nagyvárad
Szent László csodálatos városa, Nagyvárad

Csíksomlyó! A magyarság összetartozását jelző halmocskáival, az Oltárszínpadon látott István a király erdélyi bemutatójával, ahol az egyik legszebb élmény ért bennünket. Ott álltunk a „nyeregben”, s a körülöttünk álló fiatalság kis csoportjából szállt fel a székely sóhaj: „Istenem, de jó magyarnak lenni!” Valóban csodálatos volt. A befejezés is az volt: a szűnni nem akaró taps zúgása közben megszólalt a Székely Himnusz, majd a Magyar Himnusz. Zúgtuk együtt mindnyájan, hálát adva Istennek ezért a feledhetetlen élményért.

Csíksomlyó - pünkösd, ünnepi szentmise
Csíksomlyó – 2005, pünkösd, ünnepi szentmise

Mennyi csodás élménnyel, barátsággal gazdagodtunk, milyen isteni ajándéknak tartottuk a lehetőséget, hogy ezt a csodálatos Erdélyországot a Partiumi területekkel kibővítve bemutathassuk. Kevés időt töltöttünk Veszprémben, legtöbb idő az országúton ért bennünket. De gyönyörű is volt, Istenem! Marosvásárhelyen Sütő Andráséknál rendszeres vendégek voltunk, András bácsi finom érzékkel, rengeteg tanáccsal segített bennünket, sőt, az Előszó írását is elvállalta. Éva néni gőzölgő teával kínált. Kellemes beszélgetéseink legszebb emlékeink között szerepelnek. Rendkívüli emberek voltak mindketten. Többször utaztunk együtt hazafelé, gyakran csatlakoztak hozzánk, ha budapesti vagy veszprémi gyermekeikhez jöttek.

Sütő András és felesége, Éva néni
Sütő András és felesége, Éva néni, marosvásárhelyi otthonuk kertjében

Amikor hazaérkeztünk, mindig elrendeztük a gyűjtött ismereteket, fotókat, szerkesztettünk szorgalmasan. Nehéz volt a hatalmas anyagot úgy összeállítani, hogy arányos legyen a megyék bemutatása. Angol fordításra Abkarovits Endre egri tanár urat kértük fel, a német fordítást Frank Gábor vállalta el Pécsről. 2002 tavaszára készült el a három nyelvű album, az Impresszum oldalra odaírtuk: „Szüleinknek szeretettel”. Ebbe a rövid közlésbe sűrítettük minden hálánkat, mellyel szívünk csordultig telve van. Mondhatom, hatalmas volt a siker. Hamar elfogyott a fotóalbum, ezért egy év múlva ismét kiadtuk. Ilyen nagy példányszámban azóta sem jelent meg egy könyvünk sem. Természetesen a székelyföldi gyűjtőmunkát nem szakítottuk meg, párhuzamosan dolgoztunk Háromszéken, Marosszéken, valamint éppen ott, ahol kellett.

Pongrác-tető
Pongrác-tető

Tavasszal már sor kerülhetett a bemutatókra „Ez itt az ősi balladák világa” címmel. Először Veszprémben, a Pannónia Étteremben került bemutatásra, kedves barátunk, a szép emlékű Dr. Horváth Balázs szervezte az estet. Eljött az ő baráti köre is, kollégái, tisztelői, s a mi munkánk iránt érdeklődő kedves Erdély-pártoló ismerőseink, barátaink. Balázs köszöntötte a megjelenteket, jelezte, hogy munkásságunk mennyire fontos számára, gratulált, amiért Veszprémbe is elhoztuk Erdély csodálatos világát. A terem megtelt „szívekben kerengő” szeretettel, barátsággal. Igen szép este volt, ahogy Budapesten, a Magyarok Házában is történt. Itt gyűlt össze a szép számú érdeklődő közönség, melyet több magyarországi és erdélyi város meghívása követett.

A 3 nyelvű Erdély-könyv borítója
A könyv borítója

Folytatjuk…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .