Erdélyalbum – ahogy elkezdődött

Visszatekintő 1. –  Kalandos kezdetek

Nagy lelkű, kedves barátunk, Sylvester Lajos, aki az égi mezőkről figyeli már csupán tevékenységünket, 2010-ben ekképpen ajánlotta a Székelyföld képi autonómiája című könyvünket:

“A szókép – képi autonómia – Váradi Péter Pál Magyar Örökség-díjas fotográfus és az irodalmár Lőwey Lilla szerzőpáros Székelyföld ezer pillanata című kiállításának megalkotása momentumaiban villant belém. Az így megfogamzott gondolat egy pillanat műve volt, de a tény megállapítása,  hogy tudniillik a két társult alkotó megteremtette Székelyföld képi-irodalmi autonómiáját, majdnem két egész évtized megfigyeléseire alapozódott, a szerzőknek arra a mélyen elkötelezett, szenvedélyes és gyönyörűséges küzdelmére, ahogyan és amilyen „zsákmányszerzéssel” évenként, változó évszakonként és akár időváltozásonként is a fotográfus szemével bejárták és beláttatták Székelyföld fizikai-földrajzi térségeit, többnyire folyóméterekre bontva feltérképezték azt, s e közben az irodalmi érzékenységű házastárs-asszony, Lőwey Lilla végigpásztázta a magyar irodalom, a székely-magyar népköltészet egészét és a gondolati-hangulati hasonlóságokat érzékelve férje, Pali művészi fotói mellé pászította ezt a gazdag választékot. (…)

Székelyföld képi autonómiája
A könyv borítója

Saját szavaimmal élve Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla eddig megteremtette Székelyföld és Erdély egy részének – Kalotaszegnek – képi autonómiáját. Az olvasó asztalára és ennek lelki szemei elé helyezett új albumukkal, a képekben megteremtett autonómiával majdnem két és félszáz oldalon, 47 térképabroszon művészi fotókkal és képmagyarázatokkal jelenítik meg Székelyföldet, ennek autonóm gyökereit és tradícióit.

Monumentális vállalkozás ez, amely azt sejteti, hogy kitartó, szenvedéllyel és művészi elkötelezettséggel végzett munkásságuk kiterjed Erdély más térségeire is.

Akik tudni akarják, hogy kik vagyunk, mik vagyunk, honnan jöttünk és merre tartunk, tekintsék meg a nyitott képeskönyvet, kalandozzanak a térképek kínálta utakon képzeletben és valóságban, lapozzanak bele a Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla honismereti albumaiba, és ezekben olyan honra lelnek, amelynek természeti és emberi értékeit kötelességünk megtartani, együtt tartani, lakhatóságát testi és lelki mivoltában is megőrizni, önállóságát és a maga megejtően szép másságát megtartani.

Sepsiszentgyörgy, 2010. április 15.                            Sylvester Lajos író, újságíró ”

Sylvester Lajos
Sylvester Lajos

Mit tehettünk volna a számunkra kedves, rendkívül előnyös gondolatok olvasása után? Tervezgettük a jövőt, átgondoltuk a feladatokat, s táplálkoztunk közös múltunkból, az eddig megtett út kudarcaiból, buktatóiból s nem utolsó sorban az előre mutató sikerekből, a Sylvester Lajoshoz hasonló barátok segítségét megfogadva.

A következő bejegyzésben folytatjuk a történetet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .