Címke: Transalpin

Kárpátok Koronája – Déli-Kárpátok – Ősvárak 2. – A Szebeni-havasoktól a Vöröstoronyi-szorosig

A Vöröstoronyi -szoros Nagy-Talmácsnál

A Vöröstoronyi-szoros

A Szebeni-havasok és a Szászföld bemutatása után a Lator-havas csodálatos tájaira kalandozunk el, ahol a patinás Lator várának nyomait is bemutatjuk, mely átvezet bennünket a Vöröstoronyi-szoros festői világába: itt láttatjuk Nagytalmácsot, a Vöröstorony (Bojca) környékét, bemutatjuk a Törttorony, a Latorvár, valamint Arxavia világát.
Tovább >>

Kárpátok Koronája – Déli-Kárpátok – Ősvárak 1. – A Retyezáttól a dák várakig

Bildar dák vár, kötőanyag nélkül, faragott kőből rakott falmaradvány

Dák várak a Déli-Kárpátokban

Az Európában egyedülálló dák települések és erődítmények a dák civilizáció rendkívüli megvalósításai, amelyeknek kulturális értéke felbecsülhetetlen.
A dák erődítmények a történelmi Erdély délnyugati részén találhatók, Hunyad és Fehér megyében. A XIX. század elején az osztrák állam szervezett keresést indított a Sarmizegetusa-i antik nyomok, leletanyagok felkutatására, ezzel új korszakot indítva el a Szászvárosi Hegyek műemlékeinek megismerésében.
Tovább >>

Kárpátok Koronája – Déli-Kárpátok – Ősvárak 1. – A Cserna-szorostól a Retyezátig

A Bucura-tó, Románia legnagyobb tengerszeme

A Retyezát hegység

Zerge-havasok néven is emlegetett hegy a Déli-Kárpátok Retyezát-Godján csoportjának része. Két fontos medence, a Hátszegi és a Petrozsényi veszi közre északon és keleten. Délen a Nyugati-Zsíl határolja, nyugaton a Szárkő-hegység, délnyugaton a Godján-hegység , délen a Vulkán-hegység. A hegység legfontosabb része kristályos kőzetekből álló Nagy-Retyezát, a déli, mészkőből álló eleme a Kis-Retyezát, s ezek a Bukura-tónál kapcsolódnak össze. A legmagasabb csúcs a Pelága (2509 m), Románia hatodik legmagasabb hegye.
Tovább >>

Kárpátok Koronája – Déli-Kárpátok – Ősvárak 1. – Orsovától a Cserna-szorosig

A Maderscpach Károly által tervezett és épített alsókötésű vashíd a Cserna felett

Herkulesfürdő

Erdélyt a Havasalföld síkjától elválasztó Mehádiai-hegység (Muntii Mehedinti) érintetlen erdőségek, barlangok és gyönyörű vízesések hazája. A túlnyomó részt mészkőből felépülő hegyvonulat a sebes folyású Cserna-patak völgyét övezi. A hegység csúcsai 1000-1400 méteres magasság körül mozognak, a legmagasabb pont a Péter-csúcs (Varful lui Stan) 1466 méteren.
Tovább >>