Címke: Retyezát

Kárpátok Koronája – Déli-Kárpátok – Ősvárak 1. – A Retyezát északi medencéje

A Hátszegi-medence a Retyezát és a Ruszka-havas ölelésében

A Hátszegi-medence

A Kárpátok egyik legnagyobb hegyközi medencéje, melyet délről a Retyezát hegység, nyugaton a Ruszka-havasok, keleten a Kudzsiri-havasok (Surján hegység) határolnak. Erdély déli része, annak egyik legszebb terüle­te, egyik leggazdagabb is természeti és a történelmi emlékek tekintetében. Kö­zelében két nagy nemzeti park található: a Retyezáti és a Gredistye-Csoklovinai Nemzeti Park. Önmagában is egy nagy nemzeti park lehetne, mivel majdnem lefedi a Dinoszaurusz Geopark területét.
Tovább >>

Kárpátok Koronája – Déli-Kárpátok – Ősvárak 1. – A Cserna-szorostól a Retyezátig

A Bucura-tó, Románia legnagyobb tengerszeme

A Retyezát hegység

Zerge-havasok néven is emlegetett hegy a Déli-Kárpátok Retyezát-Godján csoportjának része. Két fontos medence, a Hátszegi és a Petrozsényi veszi közre északon és keleten. Délen a Nyugati-Zsíl határolja, nyugaton a Szárkő-hegység, délnyugaton a Godján-hegység , délen a Vulkán-hegység. A hegység legfontosabb része kristályos kőzetekből álló Nagy-Retyezát, a déli, mészkőből álló eleme a Kis-Retyezát, s ezek a Bukura-tónál kapcsolódnak össze. A legmagasabb csúcs a Pelága (2509 m), Románia hatodik legmagasabb hegye.
Tovább >>

Visszatekintő – Erdélyalbum – Hogyan tovább…?

ilkos-tó - háttérben a Cohárd

A közös szerelem továbbra is Erdély

A közös munkából házasság lett, melyet a szülőföld szeretete, a társhoz való tartozás öröme, a késői szerelem hívott életre. Ez a munka varázslatosan gyönyörű, tele szépségekkel, de rögös útja is akad bőven, mely sok gyötrelmet okoz. Én a katedrát adtam fel, hogy minden erőmet a könyv elkészítésének szentelhessem, agrármérnök férjem falugazdászként dolgozott. Nehéz volt az időpont-egyeztetés, kevés a szabadság, s az Erdélyben végzendő gyűjtőmunka elengedhetetlen.
Tovább >>