Kis-Küküllő és vidéke (2007)

5 000 Ft

Kategória:

Leírás

AJÁNLÁS

Közel 15O éve, hogy Orbán Balázs bejárva a Székelyföld több mint félezer települését, azoknak történelmi, földrajzi, néprajzi leírását adta. Még ma is, ha egy kutató a térség valamely kistájának, vagy helységének a leírására készül, első dolga elővenni az említett művet, s megnézni benne, mit is írt róla a legnagyobb székely.

1990-től errefelé szinte nem volt olyan év, amikor ne hallottunk volna lelkes vállalkozóról, ki nagy nekibuzdulással újra ne járt volna Orbán Balázs nyomdokain. Terveiket, fizimiskájukat hetekig címlapon hordozta a magyar sajtó, ezután nyomtalanul visszatűntek a ködös ismeretlenségbe.

Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla nem hangzatos ígérgetésekkel kezdte: konok elszántsággal végzett munkájuk nyomán egyre teljesebbé válik az életmű, a Székelyföld című honismereti fotóalbum-sorozat.

A Kis-Küküllő vidéke a sokszínűségében is egységes Erdély jelképe lehetne. A folyó bal partján lévő települések Udvarhelyszékhez, míg a jobb partiak Marosszékhez tartoztak. Kibéd a Székely-Sóvidéket követő első települése a vidéknek, Balavásártól már a vármegyei falvak sora következik. A község két faluja hajdan annak a Szászföldnek a részét képezte, amely II. Endre királyunktól – a mai modern Európában is példaértékűnek számító – autonómiát kapott. Nemcsak a széleskörű autonómia, hanem a teljes vallásszabadság is Erdély földjén született.

A sokszínűségében is egységes Erdély jelképének számító Bözödújfalut ítélte elsők között halálra a nemzetállam megteremtésének jegyében őrjöngő intolerancia. Ugyanakkor az ezerszáz éves megmaradás jelképe is a történelem pusztító hadainak egyik fő útvonalát rejtő völgy. Lakói mindig tudták, mikor kell javaikat a tatárpincékbe rejtve, a Veszély-mezejére húzódni. Volt erejük minden pusztítás után újjáépíteni házaikat, templomaikat, tudva azt, hogy erős helytállással nemcsak megmaradni, de újraerősödni is lehet.
Szováta, 2007. július 5.

Józsa András, tanár
Szováta

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Kis-Küküllő és vidéke (2007)” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.